Wednesday, July 2, 2008

SOALAN BM KERTAS JUN SPM 2008

BM KERTAS 1

[Perubahan dari segi Soalan: Lihat soalan Bhg A.]

Gambar di bawah menunjukkan sebahagian daripada kegiatan dalam bidang pertanian di negara kita. Huraikan pendapat anda tentang peluang kerjaya dalam bidang pertanian di Malaysia. Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

ULASAN SOALAN:
Bentuk soalan yang dikemukakan ini berbeza dengan soalan SPM sebelum ini. Dalam soalan, terdapat penyataan soalan. Soalan ini mirip soalan Bhg B. BM Kertas 2 –Jun 2008 .

SOALAN KEMAHIRAN BAHASA JUN 2008:

3(c) Dalam setiap ayat di bawah terdapat satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan penggunaan imbuhan. Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. Bagi setiap ayat, anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan penggunaan imbuhan. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula.

3(d) Dalam setiap ayat di bawah, terdapat satu kesalahan penggunaan kata atau istilah dan satu kesalahan tatabahasa. Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. Bagi setiap ayat, anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada satu kesalahan penggunaan kata atau istilah dan satu kesalahan tatabahasa. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula.

Kepada calon SPM NOVEMBER 2008:

Sila baca soalan dengan teliti. Kemungkinan besar, arahan soalan seperti ini akan diguna pakai dalam peperiksaan nanti. Sila ambil perhatian tentang perkara ini.

No comments: