Friday, November 21, 2008

KASIH SAYANG

04.18.04 (6:25 am) [edit]
Kadang-kadang dalam hidup ini, kita selalu terasa yang hidup kita kesepian.. walaupun ramai orang di sisi kita.. Kita selalu mengharapkan kasih sayang manusia.. walaupun kasih sayang manusia tak ada yang kekal. Pengharapan kita pada manusia begitu tinggi, tapi kita terlupa nak mencari dan mengharap kasih sayang Allah.. tidak seperti Rabiatul Adawiyah..
[b]Kasih sayang Allah s.w.t. [b]Seorang lelaki dikenal sangat giat beribadah. Sayangnya dia selalu membuat orang menjadi putus asa terhadap kasih sayang Allah s.w.t.. Hal itu dilakukan sampai ia menemukan ajalnya. Dalam riwayat itu dikatakan, setelah lelaki itu mati lalu menuntut kepada Tuhan dari kekhusyukan ibadahnya selama di dunia, "Tuhanku, apakah kebahagiaanku di sisiMu?"
"Neraka," jawab Allah s.w.t.. "

"Tuhan, lalu di mana balasan dari kerajinan ibadahku?" tanya lelaki itu kehairanan."Bagaimana boleh. Di dunia engkau selalu membuat orang berputus asa terhadap kasih-sayangKu, maka hari ini Aku juga membuat engkau putus asa terhadap kasih sayangKu," jawab Allah s.w.t.

Sumber: Blog Mengharap Redha Ilahi

No comments: