Sunday, February 1, 2015

SPM 2013. Karangan Bahagian A: Huraikan pendapat anda tentang kepentingan memelihara dan memulihara bangunan-bangunan bersejarah di negara kita.

Kepentingan Memelihara dan Memulihara Bangunan Sejarah
- sumber maklumat sejarah
- tarikah pelancong
- mengekalkan keunikan seni bina

Sejak negara mencapai kemerdekaan, negara Malaysia semakin maju. Meniti arus kemodenan ini, generasi hari ini bijak melahirkan dan banyak juga bangunan pencakar langit yang dibina. Dengan wujudnya bangunan-bangunan pencakar langit ini, namun bangunan-bangunan bersejarah tidak pernah dilupakan. Bangunan-bangunan bersejarah seperti bangunan Sultan Abdul Samad di Kuala lumpur, Kota A'Formosa di Melaka, Masjid Ubudiah di Kuala Kangsar tetap utuh berdiri dengan sejarah dan nilai komersialnya yang tersendiri. Persoalannya, apakah kepentingan memelihara dan memulihara bangunan bersejarah ini?

Kepentingan utama memelihara dan memulihara bangunan bersejarah ini ialah bangunan bersejarah ini boleh menjadi sumber maklumat sejarah kepada genarasi akan datang. Adakah kita mahu generasi akan datang membesar dalam keadaan buta sejarah? Sudah pasti jawapan "kita tidak buta sejarah" akan terucap tanpa berfikir panjang. Dengan adanya maklumat tentang sejarah negara kita, sudah pasti golongan muda nanti akan lebih terdidik dan akan timbul kesedaran dalam diri mereka tentang kepentingan menjaga keamanan negara ini kelak. Mereka pasti akan menghargai segala pengorbanan nenek moyang kita dalam memperoleh kemerdekaan. Dengan itu, negara kita tidak akan mudah dijajah kembali oleh sesiapa sahaja kerana generasi muda kini yang bakal mewarisi tampuk pemerintahan mempunyai kesedaran dan nilai patriotisme yang tinggi dalam diri.

Selain itu, dengan memelihara dan memulihara bangunan bersejarah ini adalah untuk menarik pelancong asing melancong ke negara kita. Setiap bangunan bersejarah di negara kita ini mempunyai cerita sejarahnya yang tersendiri. Dengan ini, para pelancong asing pastinya akan tertarik untuk mengunjungi Malaysia kerana adanya warisan sejarah negara yang boleh dilawati  bagi menambahkan ilmu pengetahuan. Namun begitu, bukan sahaja pelancong asing, tetapi pelancong dari dalam negara juga akan tertarik mengunjungi sesebuah bangunan bersejarah ini. Dengan ini bukan sahaja ekonomi negara kita akan meningkat namun secara tidak langsung nema negara kita juga akan terkenal di seantero dunia.

Di samping itu, kita juga dapat mengekalkan keunikan seni bina bangunan bersejarah ini apabila kita memelihara dan memuliharanya. Sebagaimana yang kita sedia maklum, setiap bangunan bersejarah di negara ini memiliki bentuk seni binanya yang berbeza  dan mempunyai keunikannya yang tersendiri. Dengan itu, sebagai rakyat Malaysia kita perlu berbangga dengan negara kita dan memastikan semua bangunan bersejarah di pulihara agar tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Jelaslah, kita perlu memelihara dan memelihara bangunan bersejarah di negara ini agar keunikan seni binanya dapat dikekalkan.

Sudah terang lagi bersuluh, terdapat pelbagai kepentingan memelihara dan memulihara bangunan bersejarah di negara kita. Dengan segala keindahan dan keunikan yang kita miliki ini janganlah kita sia-siakannya. Meskipun negara sedang membangun dan banyak bangunan yang serba moden dibina, janganlah kita lupa akan bangunan bersejarah yang dibina sejak dahulu lagi kerana jika tiada yang dahulu , tiada yang sekarang.

7 comments:

Anonymous said...

Salam Cikgu,

Syabas atas usaha murni cikgu dalam mendidik anak bangsa.

Usaha cikgu ini juga turut membantu para rakan seperjuangan untuk sama-sama memperkembang penggunaan bahasa Melayu yang baik nan indah.

Yang ikhlas,
Cikgu Nor

Rachel Ann Raj said...

cikgu ,terima kasih atas garis panduan karangan yang dipaparkan oleh cikgu.saya sangat bersyukur kerana saya rasa lebih mudah dan efektif untuk baca karangan dan menyediakan karangan berdasarkan karangan yang diberi oleh cikgu dan untuk makluman cikgu saya sekarang berumur 15 tahun iaitu lepasan pelajar PT3.saya dapat menyediakan diri saya dengan lebih teliti dan bagus untuk menulis karangan SPM .Sekian dan terima kasih saya ucapkan

Anonymous said...

Karangan yang amat bagus tetapi tidak mencukupi 6 perenggan seperti yang dimaklum.apa-apa pun usaha ya terbaik

Anonymous said...

cikgu tolong beri langkah dan huraian penuh untuk setiap langkah

syiqin_cute said...

Sangat membantu!

irfan zainuddin said...
This comment has been removed by the author.
nurul sahira radinkar said...

terima kasih cikgu kerana membantu saya dalam assesment bahasa melayu