Friday, September 25, 2009

RAMALAN SPM 2009: SAJAK DERITA PERTAMA

Adam ialah bapa kita
yang tercampak dari seberang dunua
kerana mencari syurga
di celah buah khuldi.

waktu terlantar di dunia baru
hari tengah malam
ia tidak mengerti apa yang terjadi
mulutnya bisu.

ia melihat sekelilig
mulai merasa cemas akan kegelapan
segumpal awan hinggap di kening
ia tidak tahu apakah itu.

sepanjang malam ia tercengang
dari hatinya menglir sungai duka
bagaimana akan kutempuh rimba kegelapan
tubuh seorang.

sepanjang malam air matanya
membelah muka bulan.

Suhaimi Haji Muhamad
Antologi Anak Laut,
Dewan Bahasa dan Pustaka


Maksud rangkap 1:
penyair memberitahu bahawa Nabi Adam merupakan bapa segala manusia yang tercampak dari syurga setelah melanggar larangan ALLAH agar tidak memakan buah khuldi.

Maksud rangkap 2:
ketika mula-mula tercampak di dunia, keadaan tengah malam, dan baginda tidak tahu yang berlaku dan dia tidak terkata apa-apa

Maksud rangkap 3:
apabila baginda melihat sekelilingnya, perasaan cemas melanda dalam situasi gelap dan ketika awan hinggap di keningnya baginda tidak kenal objek tersebut.

Maksud rangkap 4:
sepanjang malam baginda kebingungan dengan perasaan sedih memikirkan nasib badan yang bersendirian untuk hidup di dunia ini.

Maksud rangkap 5:
sepanjang malam itu juga baginda menyesali perbuatan dengan tangisan sambil memerhati wajah bulan

Soalan pemahaman:

1. Beri maksud rangkap kedua sajak di atas. [ 3 markah]

Jawapan: Maksud rangkap kedua sajak di atas ialah Adam tercampak ke dunia baru pada waktu tengah malam (1 mkh), seterusnya baginda tidak memahami apa-apa yang berlaku ( 1 mkh) dan baginda atidak terkata apa-apa. (1 mkh)

2. Apakah persediaan yang perlu ada pada seseorang itu apabila pergi ke tempat baru? [ 3 markah )

Jawapan: Persediaan yang perlu ada pada seseorang apabila pergi ke tempat baru ialah mempersiapkan emosi agar dapat menghadapi kejutan budaya di tempat baru dengan tenang( 1 mkh), bersedia dari aspek kewangan agar tidak menghadapi kesukaran hidup ( 1 mkh ) dan juga mempersiapkan diri dengan ilmu pengetahuan tentang tempat tersebut ( 1 mkh)

3. Huraikan pengajaran-pengajaran yang terdapat dalam puisi tersebut. [ 3 markah]

Jawapan: Pengajaran-pengajaran yang terdapat dalam puisi tersebut ialah kita hendaklah taat kepada perintah Allah swt misalnya Adam menghadapi situasi tercampai ke dua kerana telah melanggar larangan Allah ( 1 mkh). seterusnya kita hendaklah sentiasa tenang ketika menghadapi kesusahan misalnya nabi Adam berasa cemas apabila tercampak seorang diri ke dunia ini ( 1 mkh). Akhir sekali, kita janganlah terlalu mengikut emosi apabila ditimpa kedukaan misalnya nabi Adam sangat berduka cita kerana terlalu memikirkan masalah yang bakal dihadapi kelak ketika bersendirian.( 1 mkh)

1 comment:

fadila said...

trima kasih...cikgu..