Wednesday, August 13, 2008

PMR: SOALAN RAMALAN NOVEL

Huraikan plot berdasarkan novel yang telah anda kaji.
[ 10 markah ]
JAWAPAN:

MENITI KACA (RAJA SABADURIN BIN RAJA ABDULLAH)

Novel yang saya kaji ialah Meniti Kaca, karya Raja Sabarudin Raja Abdullah. Permulaan novel ini ialah Nazar pulang dari sekolah dan mencari ibunya Mahyun yang tiada di rumah ketika itu. Mahyun menghidap penyakit nanar dan sering merayau ke rumah orang.Cerita berkembang apabila Pak Sahar menghantar Mahyun ke Hospital Bahagia Tanjung Rambutan bagi mengubati penyakit Mahyun, namun tidak juga sembuh dan dia dibawa pulang ke rumah. Suatu hari, Mahyun didapati hilang dan ditemui mati di celah pohon kelapa. dihadapi Pemergian Mahyun, tidak mematahkan semangat Nazar dalam pelajaran. Apatahlagi dia bakal menduduki peperiksaan PMR. Hubungannya dengan Zainab telah menimbulkan fitnah seolah-olah telah mengadakan hubungan sulit. Ayahnya pula sering sakit dan penyakit ayahnya semakin teruk dari sehari ke sehari.

Klimaks dalam novel ini pula ialah, Nazar meneruskan pengajian di sekolah berasrama penuh di SM Tuanku Abdul Rahman di Ipoh. Seterusnya, Pak Sehak dan beberapa orang kampung memberitahu bahawa ayahnya dimasukkan ke hospital. Namun, Pak Sahar meninggal dunia semasa Nazar dalam perjalanan ke hospital.

Akhir sekali, peleraian cerita pula digambarkan ketika Nazar terus belajar untuk memenuhi impianya menjadi seorang doktor.


PAHLAWAN PASIR SALAK(MOHD. ISMAIL SARBINI)

Novel Pahlawan Pasir Salak, karya Mohd. Ismail Sarbini memaparkan permulaan cerita dengan memperkenalkan watak Deli, Pak Itam, Lamin, Akub dan juga Datuk Maharaja Lela menghadapi ancaman Inggeris yang sudah mula bertapak di Perak. Namun, Deli, Akub, dan Lamin bersemangat tinggi untuk menghalang Inggeris daripada memungut cukai di kampungnyaKonflik semakin ketara kerana Inggeris mula menampal surat kenyataan mengutip cukai dan membina pondok mengutip cukai. Hal ini ditambah pula dengan kedatangan Residen Birch bersama-sama askar Sipah. Namun demikian,penduduk Pasir Salak berjaya menanganinya.

Seterusnya, klimaks cerita menunjukkan Residen Birch mati dibunuh oleh Seputum. Manakala, Mat Arshad dibunuh oleh Pak Endut ketika mereka datang ke Pasir Salak untuk menampal surat-surat kenyataan memungut cukai. Lamsah pula, berjaya terjun ke dalam sungai lalu melarikan diri.

Akhir sekali, peleraian cerita berjaya ditewaskan oleh Datuk Maharaja Lela dan anak-anak buahnya berjaya mengalahkan Inggeris walaupun mereka memiliki meriam dan senjata api yang canggih.


PANAS SALJU(TALIB SAMAT)

Novel yang saya kaji ialah Panas Salju, karya Talib Samat. Novel ini ditulis mengikut kronologi. Pada bahagian permulaan cerita mengisahkan Zulkifli dan keluarganya pulang ke Kuala Linggi, Melaka untuk menghadiri kenduri arwah adik iparnya di rumah mentuanya. Selepas itu, mereka menuju ke selatan, Felda Ulu Tebrau, Johor untuk menghadiri majlis perkahwinan adik Zulkifli. Pada majlis tersebut, Zulkifli bertemu kawan lamanya, Muliyadi yang bertugas sebagai pensyarah ITM Shah Alam.Perkembangan cerita ialah, Zulkifli dan Bushrah berbincang tentang kos rawatan Nadhirah yang masih jauh daripada mencukupi lalu menyiarkan dalam akhbar bagi memohon simpati masyarakat. Tan Sri Shamsuddin bermurah hati mendermakan RM350,000 untuk menjayakan pembedahan berkembar antara Bushrah dengan Nadhirah di London.Konflik timbul apabila Bushrah dikatakan mengambil keputusan untuk mendermakan sebahagian daripada hatinya kepada Nadhirah. Tindakannya mendapat sokongan dan bantahan daripada pelbagai pihak. Namun begitu, Bushrah tetap dengan keputusannya. Sebelum mereka berangkat ke London, penduduk di Taman Tun Razak (2) telah mengadakan kenduri doa selamat untuk Nadhirah.
Klimaks cerita, ialah proses pembedahan hati berlaku di Hospital King’s College selama 14 jam tersebut diketuai oleh pakar bedah dari Malaysia, Dr. Tan Kai Chah. Akhirnya pembedahan tersebut berjaya dilaksanakan. Kejutan peristiwa pada bahagian ini ialah kematian Bushrah selepas lima tahun menjalani pembedahan.
Bahagian peleraian pula, pengarang lebih tertumpu pada kehidupan Zulkifli sekeluarga selepas kematian Bushrah. Nadhirah telah lulus Diploma perakaunan dan bekerja di Bank Islam, Kuala Lumpur. Kemudiannya dia berkahwin dengan seorang pakar bedah. Zukifli pula melanjutkan pelajaran dalam peringkat PhD manakala Nazli meneruskan pelajarannya di Kuala Kangsar.

No comments: