Monday, September 5, 2016

PLOT NOVEL TIRANI KARYA BEB SABARIAHPLOT 

Novel Tirani karya Beb Sabariah

PERMULAAN – pengarang memperkenalkan watak utama Waheeda dan keluarganya serta latar tempat iaitu Matang. 

Waheeda yang telalu obses dengan kecantikan mencari maklumat tentang pembedahan plastik walaupun ibunya, Raidah melarang anaknya mengubah anugerah Allah swt. Waheeda yang cekap mengurus inap desanya di bawah syarikat miliknya, Tajau Emas bersama-sama keluarganya menjadikan pusat pelancongan itu semakin maju. Seterusnya, Waheeda dan pekerjanya sibuk melakukan persiapan bagi menyambut kedatangan cicit raja Charles Brooke yang ingin bercuti di inap desa miliknya.


PERKEMBANGAN – pengarang mengembangkan watak dengan memperkenalkan beberapa watak sampingan dan latar.

Monyet putih menyerang Waheeda sehingga menyebabkan kecederaan yang serius pada mukanya. Waheeda dikejarkan ke hospital untuk dirawat. Seterusnya, Waheeda terbang ke Singapura untuk menjalani pembedahan plastik pada bahagian hidung dan matanya di SMS. Dia selamat menjalani pembedahan yang diketuai oleh Dr. Rusdi dan terus menginap di rumah sewa rakannya, Bazilah

PERUMITAN / KONFLIK – pengarang menimbulkan masalah dan pertentangan antara watak ataupun dalam diri watak.

Hubungan Bazilah dengan Waheeda renggang kerana tunang Bazilah, Dr. Zahari mula menyukai Waheeda.  Waheeda berpindah ke Flamingo Resort setelah bekerja di situ. Seterusnya, Waheeda tidak pulang semasa upacara mereya  atau majlis pertunangan dengan Zahid kerana terpaksa menjalani pembedahan kerana tulang rawan hidungnya patah. Perkahwinan Waheeda dengan Zahid mulai retak kerana sikap cemburu suaminya. Akhirnya, mereka bercerai setelah Zahid melihat anaknya Izzati tidak menyerupai mereka terutama pada bahagian hidung.

KEMUNCAK / KLIMAKS – pengarang menceritakan hasil konflik yang digemari oleh pembaca dan menunjukkan cerita bersedia untuk dileraikan.

Zahid dan Aiman telah menginap di chalet Aya-Sajinah di Cameron Highland sambil berbual-bual tentang kisah silam mereka. Lais terkedu setelah mendengar perbualan antara Zahid dengan Aiman tentang kekejaman Zahid yang menceraikan Waheeda tenpa usul periksa. Zahid bertemu dengan Izzati dan bertanyakan latar belakangnya. Zahid mendapat tahu Izzati ialah anak kandungnya.

PELERAIAN / PENGAKHIRAN – Pengarang meleraikan segala permasalahan yang dibuat dan menyatakan permasalahannya.

Zahid menemui Waheeda yang mengurungkan diri di dalam bilik pejabatnya. Zahid meminta maaf daripada Waheeda dan Izzati atas kesilapannya yang menuduh Waheeda berlaku curang sehingga menceraikan isterinya. Waheeda yang terluka tidak mahu memaafkan Zahid namun Izzati meminta ibunya menerima kemaafan ayahnya kerana kemaafan lebih baik daripada berdendam.No comments: